zaterdag 28 november 2015

Het "grote" geheim van Sinterklaas. ....

Wanneer vertel je nou aan je kids het "grote" geheim van de Sint? 





Of vertel je het niet en laat je je kind er zelf achter komen..... De keuze is aan jou als ouder. Voor alle mogelijkheden valt wat te zeggen natuurlijk. Er zijn altijd voor- en nadelen. Het is aan ons als ouders om te beslissen wat zwaarder weegt. 




Zelf achter het "grote"geheim komen.....

Als ze er zelf achter komen, zijn ze er (meestal) wel aan toe om het "grote" geheim met zich mee te dragen. Hoe ga je dan zo'n gesprek aan.... Mijn advies hierbij is gewoon doen en er niet teveel omheen draaien. Wees duidelijk en direct, zo snappen ze je 't beste. Maar houdt wel rekening met 't feit dat ze nu achter iets komen wat al die jaren daarvoor zó magisch was voor hen. Denk maar eens terug aan de tijd dat jij nog "geloofde". 
Neem ze even apart, vooral als er misschien nog kleinere broertjes of zusjes rondlopen! Ze zullen met heel veel vragen komen, misschien hebben ze al langer hun twijfels gehad en komen nu al die twijfels boven tafel. Als jij, als ouder, vindt dat ze eraan toe zijn om dit geheim te weten, moet je proberen zo open mogelijk te zijn en ze met simpele antwoorden uitleggen hoe het zit. Het helpt ook wel om met ze de geschiedenis van de Sint te bekijken op het internet, bijvoorbeeld op Wikipedia.

Zelf vertellen van het "grote" geheim.....

Wanneer kies je er nou voor, als ouders, om dit geheim te gaan vertellen tegen je kinderen. De meeste kids geloven nog heilig wanneer je het zelf gaat vertellen. Je moet jezelf goed realiseren dat je een heel "magisch" iets van ze weg gaat nemen. Hoe gaan ze het oppakken? Hoe zullen ze reageren? 
Gelukkig weet je meestal als ouder hoe je kind is en hoe hij/zij zal reageren. Speel hier dan ook op in, zorg dat je ze aanspreekt op de manier die ze gewend zijn. 
Er zijn ook allerlei hulpmiddelen die je kunt gebruiken, zoals het boek het grote sinterklaasgeheim
Dit is een boek van Kees Lintermans en door dit boek te laten lezen, komen de kids er zelf op een leuke manier achter het "grote" geheim van Sinterklaas. Te koop bij bol.com voor 12,95 euro.


Of je zoekt zelf iets op het internet, bijvoorbeeld zoals ik hierboven al beschreef op Wikipedia. Maar via Google kom je ook een eind.



Bij ons....

Onze zoon, nu 8 jaar, weet het sinds een paar maanden. Wij hebben er zelf voor gekozen om het te vertellen. Hij zit nu in groep 6 en is een jaartje jonger dan de rest van z'n klas. Op onze basisschool komt de Sint vanaf groep 5 niet meer in de klas langs, dus vorig jaar zaten we al te twijfelen. Maar hij geloofde nog zo heilig en ging er helemaal in mee. Sinterklaas journaal, schoentje zetten enz. Toen besloten we om hem nog lekker een jaartje de magie van Sinterklaas mee te laten maken. 
Maar dit jaar durfden we het niet aan. Wij hebben mijn onze zoon altijd al een open relatie gehad en we communiceren binnen het gezin erg veel, dus we hadden wel een idee hoe we dit moesten gaan doen. Onze zoon is slim, maar hier had hij nog niet over nagedacht (of willen denken misschien, haha). 

Huh??!?

We hebben expres een avond gepakt nog ver voordat de Sint in ons land aan zou komen. De twee jongere zusjes waren al naar bed en wij zagen onze kans schoon om even "een gesprekje" aan te gaan. We hebben eigenlijk gewoon gelijk geconfronteerd met de vraag: "Weet jij het grote geheim van Sinterklaas al?". Hij zat ons raar aan te kijken "Huh??". Oh daar hadden we niet op gerekend! We hadden eigenlijk gehoopt dat hij misschien al wel iets wist of gehoord had. Nou hadden er al wel een paar kinderen het gehad over dit geheim, maar hij had daar verder geen acht op geslagen. 
Wij zijn gewoon heel direct geweest en hebben hem ter plekke verteld dat Sinterklaas niet echt bestaat, tenminste niet zoals hij hem kent. Hij vindt geschiedenis erg leuk, dus dat hebben we wel gebruikt hierbij en vertelt over "Sint-Nicolaas", dat dit een heilige was die vroeger leefde. 
We merkten dat hij het wel interessant vond, maar dat het ook niet helemaal begreep. Of misschien niet wilde begrijpen....

Krijg ik nou geen cadeautjes meer??

Toen kwamen de vragen, niet over de geschiedenis van Sint-Nicolaas, maar over vele belangrijkere onderwerpen! "Mag ik nou geen schoentje meer zetten?", "Krijg ik dan nog wel cadeautjes met pakjesavond?" enz. Haha, hij had groot gelijk natuurlijk, want dan mag misschien wel de echte "magie" weg zijn, dat wil niet zeggen dat hij dan de leuke dingen eromheen zou moeten missen. 
Natuurlijk mag hij zijn schoentje zetten, verlanglijstje maken en zal hij ook overspoeld worden met cadeautjes op pakjesavond! 


Sinterklaas in ons koude kikkerlandje....

Inmiddels is de Sint weer aangekomen in ons land met z'n zwarte pieten! Een week voordat ze aankwamen, begon ook weer 't sinterklaasjournaal en onze kids (ja, ook mijn zoon!) zitten elke dag om 18 uur voor de buis! Mochten ze 't een keer missen, wordt het de volgende dag teruggekeken. Ze willen niets missen en wij eigenlijk ook niet. Mijn man en ik kijken ook en spelen het hele verhaal gezellig mee. Mijn zoon zit er gewoon weer heerlijk in en het lijkt wel of ons hele gesprek niet is gebeurd. Maar wij laten het maar lekker gaan, zo beleeft hij dit jaar toch nog wel een beetje de "magie" van dit geweldige feest! Want ik ben zeker van mening dat dit feest voor alle kinderen zo lang mogelijk moet blijven bestaan! 

Zin om creatief aan de slag te gaan? Surprise maken, gedichtje erbij of gewoon lekker aan de knutsel met de kids thuis, pepernoten en schuimpjes bakken?? Zie mijn Sint-blog!!

Heel fijn sinterklaasfeest toegewenst!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten